Rica Chiptrim
Emerald Motorstyrning
Emerald Motorstyrning
 • Frågor o Svar Motor

 • [Jukka]
  Har en renault gte 89årsmodell som jag funderar bygga om till en folkrace bil så har följande frågor ... Kan man diffa växellådan utan att motorn blir för slö och vilket skulle vara billigaste sättet att trimma upp motorn lite ,,byta kam eller elektroniskt chips

  [Svalle]
  Skall du köra folkrace så måste du spärra diffen (svetsa). Detta stjäl 30% rakt av. En dyrare diff (5000:- och uppåt) är inte lönt eftersom vem som helst kan köpa din bil efter tävlingen för 4500:-
  Hittar du ett chips som funkar för en tusenlapp så visst. Omslipad kam är ett klassiskt folkracetrim. Kostar 1500 - 2500:- beroende på bil.
  Jag vill nog rekommendera en motorrenovering i stället. Då skall du få balanserat vevaxel, svänghjul, tryckplatta och remskiva samt få viktjusterat kolvar och vevstakar. Detta ger mer än trimkam eller chips och kostar oftast inte mer.


  [Marcus]
  Jag har en mazda 626 2,0 i 16v -88 och undrar hur mycket jag kan förvänta mig av effekt från min mazda om jag unichipar den för det finns en syster motor med 170 hk orginal och det enda som skiljer
  är kompet från 9,5 -10,5 jag hoppas
  att mina 140hk skall bli 170 med sportluftfilter och sportavgassystem är detta möjligt? Kan jag ta bort min katalysator för min bil är en 88 eller finns det sportkatalysator att köpa? Det finns även turbo sats att köpa till min motor men hur mycket vill ni ha att mappa in täningen och bränslet så det stämmer?

  [Svalle]
  Du kan aldrig få lika bra effekt i en lågkomp-motor som i en högkomp.Jag skulle tro att du kommer upp på 160 BHp med sportluft, avgas och Unichip-optimering. 5 Bhp mer med racekat. Turbosatsen verkar kul för din bil. Då har du ett vettigt komp redan. Med Unichip styr vi då också laddtrycket. Jag tror att en förnuftig effekt ligger på mellan 210 och 240 pållar beroende på storlek på intercooler. Det vettigaste sättet att fixa soppa till extrahästarna är då att montera fyra extra spridare i grenröret, som vi sedan styr med Unichip. Kan du inte svetsa fäste själv så fixar vi det för 2-3000:-. Spridare hittar du på skroten. Vi kan rensa och testa dem före montage. (Orginalspridarna också.) Så'na jobb tar jag på timme men 12 - 15000 inkl moms kommer det nog att landa på och du får räkna med att vara av med bilen en vecka.

  [Marcus]
  Finns det något sätt att sänka kompressionen så jag kan ladda mer? Säljer ni turbo sats till min bil eller kan ni rekomondera någon?

  [Svalle]
  Det finns två effektiva sätt att sänka kompet. Man kan montera en tjockare toppackning av koppar eller byta till lågkompkolvar.
  Jag kan rekommendera GIK turboteknik för köp av turbosats. Ett annat bra ställe är KRB Trading i Norge. Se telefonnummer i min Unichip-lista. De har Turbonetics grejor som är både bra och billiga.


  [Samer]
  Jag har en peugeot 405 mi16 -90  med 150 hk
  har - k&N open air filter  -Simons avgas  -katten är borta
  vad skulle du då kunna tippa att jag har nu i min motor ??
  vad mer kan ni rekomendera att jag gör för att få ännu mera hästar ur den ??
  pris ? effekt ?  för jag vet att det går att få ur den en del =)

  [Svalle]
  Du har nog 160 BHp nu. Efter en optimering (Unichip c:a 6000:-) så får du 170-175.
  Vill du ha mer så är det högkompkolvar och kammar som gäller (c:a 20.000). Alternativt individuella spjällhus (c:a 15.000). Eller både och. Då kan du få ut 200Hp. Portar du toppen och byter stakar och balanserar allt och får det proffesionellt mappat (ev. med nytt styrsystem) så kan du få ut 250Hp. Men då pratar vi om 50-90.000 kronor inkl arbete.


  [Rikard]
  Tack för en enkel och informativ hemsida!!!
  Jag har köpt ett 4-cyl bmw M10-block som är borrat från 89 till 92,5 mm komplett med kolvar, stakar och vev. I blocket är det utfräst ett spår längst upp för sk pianotråd. Hur funkar detta? Skippar man toppackningen helt då? Skadar inte detta toppen som är av aluminium? Blir det verkligen tätt? Kan man i annat fall få modifierat (Borrat?) en toppackning till rätt diameter? Vad kostar de olika alternativen?
  Tacksam för tips och råd kring hur jag skall göra!

  [Svalle]
  Urfräsningarna i blocket är till för att lägga en pianotråd i. Tråden trycker sedan på orginalpackningen så att man kan ha större cylindertryck utan specialpackning.
  Pianotråd finns att köpa metervis. Mät bredden på rännan och ta en tråd som är 1-2 tiondelar mindre. Det beror lite på djupet på rännan också. En del gör rännan grund och sedan en motsvarande lite bredare ränna i toppen som då packningen tvingas upp i.
  Troligen är blocket tänkt till en turbomaskin. Du skall upp rätt bra i komp för att behöva detta trick på en sugmotor. Men eftersom rännan är där så måste du använda den.


  [Fredrik]
  Jag undrar om ni även trimmar Peugeot?? Har en 2.0 Mi16 som jag skulle vilja ha ut lite mer häst ur. Funderar på topplocksarbete och nya kammar. Eftersom jag inte är så kunnig när det gäller så undrar jag om det är nåt mer som behövs bytas, t ex ventiler och ventilfjädrar. Och nu till den viktigaste frågan är detta nåt som ni kan göra, och i så fall vad skulle det kosta?
  Även vad effektökningen skulle kunna bli på ett ungefär är ju ganska intressant. För övrigt så har jag bytt till 2.5" och k&n filter. Mycket tacksam för svar.

  [Svalle]
  Naturligtvis trimmar vi Peugeot också. Kostnaden är kopplad till hur mycket effektvinst du vill ha. Du har ju börjat bra med avgasrör och filter.
  Det som kan vara mest lönt för din del är att byta till högkompressionskolvar. Eventuellt byta kam och ta upp kanalerna i toppen något också. Själva motorarbetet gör vi inte här. Men kika i länklistan efter motorverkstad.
  Oavsett vad så blir största vinsten sedan när vi justerar in det hela med Unichip.
  En likadan bil som din som jag bara justerade med Unichip fick 10BHp och 16Nm mer. Med alla ovanstående ingrepp bör effekten skulla hamna på 180-185Bhp.


  [Johan]
  Hej jag har en Golf CL -85. Jag skulle vilja trimma den lite och har lite funderingar angående detta. På mitt motorblock står det 1,8 med stora bokstäver, betyder det att det är en 1,8 eller är det samma block som 1,6 med olika borrning? (det var en "fordons"-lärare som hade bilen innan mig och han hade med sig bilen till skolan då och då, så motorn kan ju vara bytt)
  Jag har även fått tag på en GTi motor ifrån en Golf GTi -78 (1,6 liter)
  Min tanke är att flytta över toppen och kammen ifrån Gti:n till min motor (förutsatt att det är en 1,8) köpa en större förgasare eller dubbla är också en tanke. iofs har ju GTi:n insprutning och det är ju bra, men bilprovningen börjar kanske undra och då kan det bli dyrt (dessutom slipper man greja med massa kablar och slangar hit och dit). Jag är inte säker på att det skulle gå att plocka över toppen, den kanske är annorlunda.. eller? Om jag "bara" behöver byta kolvar . Jag har hydrauliska lytare i min oxo, är det det på GTi:n ifrån -78??? Gti motorn:s topp är ganska nyrrenoverad.
  Jag är inte så bra på det här med motorer, men tänkte exprimentera lite för att lära mig.......
  Så hur skulle det funka med (om det går att kombinera nedanstående delar)
  1,8 VW motor
  GTi topp
  GTi kammaxel
  Dubbla Dellorto 40
  2" Avgassytem (simons)
  (turbo skulle vara kul oxo)

  [Svalle]
  Vi svarar på alla brev. Kanske inte direkt men…
  Står det 1.8 på motorn så är det nog det. Men se om du kan lokalisera motorkoden. Den sitter på en liten klack på den sida av motorn som är framåt i bilen.
  Rengör med stålborste så ser du bättre. Heter motorn EZ så är det en original Golf CL 1.6 motor. Heter den GU så är det 1.8 litern men då borde det stå 1.8 och inte CL bak på bilen…
  Eftersom du köpt bilen av din fordonslärare så förutsätter jag att du kan meka en hel del.
  Det där med hydrauliska lyftare ger också en ledtråd. Det satt inte på 1.6 motorn förrän –86. Nackdelen är att du inte har det på GTI toppen från –78 heller.
  Jag är inte helt säker på om 1.6L GTI-toppen flödar bättre än 1.8L-toppen men den passar – nästan. Du kommer att få använda lite plastisk metall för att täta av runt en oljekanal mellan topp och block som gjordes större från –85.
  Kammen är naturligtvis vassare på GTIn så den skall du använda. Jag är ganska säker på att den skall passa i 1.8L-toppen också.
  Naturligtvis skall du använda insprutningen från GTIn. Det medges att det är lite göra att få rätt på alla sladdar men det lönar sig. Bilprovningen smälter lättare ett orginalsprut än Dellorto 40:or och det går att få fram mer effekt utan att bilen dricker två liter milen också. Vill du så kan jag faxa över kopplingsschemat till dig.
  Det där med turbo är väl alla tiders men ger ytterligare jobb för dig. Då måste du definitivt byta kolvar så att du får ett lägre grundkomp. Och sedan montera ett par extraspridare också för att ge mer bränsle vid högre laddtryck.
  Oavsett vad så behöver du få motorn justerad för att få ut mesta möjliga av den (och i Tubofallet så är det en ren nödvändighet).
  Det gör vi med Unichip på rullande landsväg.


  [Berit]
  Har ni några kolvar till Saab. 95 eller 94 mm, som har så låg komp-höjd att vevstarkarna inte behöver kortas, när man monterar en 2.3L 9000 vev. H eller B motor kvittar.

  [Svalle]
  Vänd dig till Axelsson Engineering för kolvar.
  Komphöjd: 35mm. Diameter: 94mm.

  [Berit]
  Kan det verkligen vara möjligt att kolvarna med 35mm komphöjd passar direkt? slaglängden ökar med 12mm och kolvens komphöjd sänks från orginal 40mm till 35mm. Med andra ord blir det ju 7 mm för mycket!???!??! eller? Måste man ha speciell toppackning?? Är det bara att "smälla i" 9000 veven i en h eller b motor, sätta hop med era kolvar, och sen köra?

  [Thomas]
  2.3L vevstakar har en längd på 147mm. Passar endast i 2.0L Block tillsammans med dyra specialbeställda kolvar.
  2.0L vevstakar (134mm längd) + 2.3L vevaxel (90mm slag) tillsammans med kolv komphöjd 34.5mm passar bra (94mm kolv med 35mm komphöjd avsvarvad 0.5mm). Nackdelen med 134mm längd + 90mm slag vev är att förhållandet vevstakslängd / slaglängd ej är bra för en motor som varvar 8000rpm. Brytvinkeln på vevstaken blir ganska stor. Det ger stor belastning på cylinderväggar. Bottendraget ökar. Frigång i blocket måste slipas.


  [Mattias]

  Jag har en BMW 320i -90 (E30) med rak 6:a & 129 hk orginal.
  Mina egna funderingar är: Jamex Power Plus luftfilter & Simons Sport avgassystem.
  Detta är ju en början men vad rekomenderar ni för att få fler hästar & bättre vrid.

  [Svalle]
  Ett kambyte och toppjobb(flödesoptimering och omslipning av ventiler) ger dig c:a 20 Hp.
  Dina tankar om annat luftfilter och avgassystem är helt rätt.
  För att man skall kunna ge en motor mer bränsle, och på så sätt få ut fler hästar, krävs det att motorn kan andas mer effektivt. När du trimmar en bil med elektronisk motorstyrning så måste du även ändra motorstyrningen.
  Antingen tar du bort den befintliga styrenheten och monterar ett justerbart system istället (Emerald, Haltech, Electromotive etc), eller får du satt dit en Unichip box. Detta ger dig mer än toppjobbet till mindre pengar. Unichip fungerar ungefär likadant som ett trimchip. MEN - den säljs endast monterad och justerad på rullande landsväg. Priset blir ungefär lika som trimchip.


  [Johan]
  Hej. Har fått ett Saab-block (B-motor) borrat till 94mm av er.
  Funderar lite över kompressionsförhållandet. Hur mycket ökar kompressionen av att man monterar 94mm kolvar jämfört med orginal?
  Bra att veta när man skall bearbeta toppen. Vad rekomenderar ni för komp. förhållande för folkracebruk? Ett grundvärde att utgå ifrån.

  [Thommas]
  Ditt block är planat c:a 2.5 mm därav ökar kompet något.
  Kompressionsförhållandet är bara att räkna ut som skillnaden mellan volym med kolven nere och med kolven uppe.
  Ex: Kolven nere:
  Ø = 94mm, komphöjd = 78mm
  Arean = (94 / 2) * (94 / 2) * pi = 6940mm²
  Packning = 8cc, Förbränningsrum = 40cc
  Volymen = 6940 * 78 + 8 + 40 = 589.32cc
  Kolven uppe:
  Volymen = 8 + 40 = 48cc
  Kompressionsförhållande = 589.32 / 48 = 12.2775
  Alltså;  12.28:1
  Kompressionen på en folkracemotor bör ligga någonstans runt 12:1. Minst 11:1.


  [Pelleman]
  Jag tänkte uppgradera min 1.8liters Golf GTI motor lite genom omborrning till 2.0 liter. ev till 2.1 liter, tror det ska gå. Behöver jag byta kamaxel?
  Jag har en Schrick 270 graders kam liggandes. Funkar den på den nya motorvolymen?
  Och slutligen vad kostar kolvar, ventiler till detta trim?

  [Thommas]
  Dessa motorer går knappt att borra i alls.
  Det går utmärkt att stroka för att öka volymen.
  En sats med allt som behövs för detta (vevaxel, kolvringar, toppackning) kostar 11.495:- inkl. moms. Då får du 1944 cc.
  Din 270° scrick-kam funkar bra till detta.


  [Henrik]
  Hej! Jag har en Volvo 240GL -86 med en B230A motor på 110 hk.
  Nu är det så att jag vill ha lite mer hästar i den, vad rekomenderar ni?
  Jag har hört att det går att fräsa bort ett par kilo på svänghjulet för att få motorn lite mer varvvillig, är det nåt ni kan göra eller?

  [Thommas]
  Vi rekommenderar ny kamaxel + topplockjobb, samt andra kolvar för högre komp. Svarvar man av på svänghjulet (vilket rekommenderas) måste hjulet balanseras om.
  Kontakta Axelsson Engineering för pris om du är intresserad.


  [Christer]
  Jeg lurer på om dere vet hvor jeg kan få tak i en turbomanifold til ford 2.0 OHC "Pinto". Manifolden må passe til Garrett T3 i fra Sierra Cosworth i fra 1988. GIK har bare manifolder som passer til Rotomaster RB5, som har en helt annen flens enn Garret.

  [Karl]
  Den enda hjälp vi kan komma på är att ge dig numret till Turbo Technics i Storbrittanien: +44(0)1604 764005). De arbetar med Garret turbo och har vid något tillfälle gjort ett avgasgrenrör till Pinton. De bör kunna hjälpa dig.


  [Glenn Ove]
  Jeg er en gutt fra Norge som har en WV Passat 1.8 1995 mod m/90hk og jeg skulle gjerne ha trimat denne til en 2.0 l.

  [Svalle]
  Om du vill trimma din 1.8 liter Passat till 2.0 L så är det nästan enklast att köpa en beg. 2.0 L motor (VW beteckning ADY 1984cc).
  Annars kan du borra upp din gamla motor (ADZ 1781cc) från 81,0 till 82,5. Men då måste du ändå byta kamaxel.
  2 litersmotorn har en slaglängd på 92,8 medan 1,8 L motorn bara har 86,4.
  Vilket du än gör så kan du sedan sätta i en sk. S5 kam för bättre effekt.


  [Tobias]
  jag kör en saab 99L 75:A med 2,0 liter motor och nu skulle jag vilja trimma lite. vad kan ni rekomendera för gatkörning.

  [Tommy]
  Om du borrar till 92 eller 94 mm, byter kam till en ZL14 och sätter på dubbla Strohmberg förgasare så räcker det bra.


  [Stefan]
  hej jag är intreserad av folkrace (jag kör SAAB 99) och lite små trimning så jag har en fråga den följer:
  Jag har börjat fundera på att fräsa in större ventiler i toppen men jag vet inte från vilken bil jag ska ta ventilerna i från om jag ska ta dom i från en Volvo eller citroen eller någe liknade.
  Och så vet jag inte hur det blir med ventil fjädrarna vart jag ska få tag på dom (så vitt jag har fattat måste man ha hårdare fjädrar).

  [Svalle]
  Vi rekomenderar: ZL14 kam. Då behövs inga andra fjädrar.
  Insugsventiler från VOLVO B21, B23 eller B230 =44mm
  Avgasventiler 37mm Säljer Axelsson Engineering.


  Senast uppdaterad: 6 Jan 2014

  Priser på denna sida kan ha ändrats.