Unichip Optimering
Unichip Optimering
Emerald Motorstyrning
 • Frågor o Svar Insprutning

 • [Christian]
  Jeg har en Lotus Elise med et kompressorkit monteret. Motorstyringen er bibeholdt med den originale styring hvortil der er tilføjet en Racelogic unit som "remapper" enkelte dele.
  Jeg vil gerne have dette udskiftet med en Emerald styreboks! Jeg ved at TurboTechnics som har lavet konverteringen anvendeer Emerald til nye typer af kompressorkittet så det skulle være muligt at få nogle maps herfra.
  Et af de problemer jeg har lige nu er at jeg ikke overholde CO2 kravet... den måler lige nu 2.5 hvor grænsen er 0,5%. Dette skal jeg have rettet hurtigst muligt!. Kan i hjælpe med at lave en sådan mapning i løbet af kort tid?

  [Svalle]
  Dessvärre kan vi inte hjälpa dig snabbt nog. Vi är fullbokade på rullarna Augusti månad ut. Men sen är det inga problem. Naturligtvis kan du få en box som passar direkt i orginalkontakten och programvara så att du kommer igång och kan köra innan dess. Men en sådan bil med överladdning behöver en bra justering för att gå fint (og ikke i stykker).


  [Stefan]
  Är ägare till en Citroen DS 21 från 70-talet och jag har tre frågor till er:
  1: Original motorn ger enl. tillverkaren 106 hk  (8,75-1 i kompression) men jag skulle vilja ha mer pulver/vrid. Bilen har jag renov. under 10 år och den besiktigades för "första" gången i maj-00. Har nu kört 4100 mil med den. (Bruksbil med andra ord) Motorn är nästan "helrenov": Nyslipad vev, nya vev & ramlager, cyl.lopp honade, nya kannringar. Toppen (alu.): Nyfrästa säten, nya styrningar och ventiler. Motorn går "mycket tyst och fint" enl. Cit. experter...... MEN jag vill ha mer kraft. Den har original förgasare (2-ports Weber) som är OK i funktionen. Vad kan er rullande landsväg ge mig i form av effekt och ev. bränsle besparing? (drar 1,15 i stan och under litern på landsväg ) Jag har Lumenition's brytarlösa system, Optronic tror jag det heter.
  2: Jag har införskaffat en DS 21IE motor (beg) som enl. tillv. skall ge 125 hk (9-1 i komp). Den har Bosch första el.bränsleinspr.system D-jetronic. Jag har tänkt renovera och balanser denna motor, ev. lätta vissa detaljer såsom svänghjul ( tuuuungt!!!) Vad ger det för effekt?
  3: Kan man koppla in Unichip på denna "stenålders" insprutning ( D-jetronic) och vad skulle det i så fall ge för effekt ihop med ovanstående "blueprintning" ihop med er rullande landsväg.
  Det var nog fler än 3 frågor.

  [Svalle]
   1: Vi kan nog sänka bränsleförbrukningen någon deciliter och få ett tiotal hästar till genom en förgasarbestyckning och tändningsjustering på rullande landsväg. Normalt sett tar detta runt två timmar, max tre.
  2: Att lätta svänghjulet gör inte mycket på toppeffekten som sådan. Responsen ökar däremot bra på bekostnad av bekvämlighet. Balansering av remskiva/vevaxel/svänghjul/tryckplatta och viktjustering av vevstakar och kolvar kan ge 10-15 hästar på din motor.
   3: Ja vi kan justera D-jetronic med Unichip. Jag gjorde en för ett par år sedan som blev MYCKET bra. Då får du även mappad tändning vilket ger sten största vinsten.


  [Tobbe]
  Hej! Har ni möjlighet att sätta i haltechs bränsle och tändningssystem i min Golf Mk1 turbo, jag tänke köpa ett sånt och låta nått proffsföretag göra monteringen, hur mycket skulle det gå på och montera ett sånt i min bil? Jag har volvo 240 turbons K-jet system nu! Mycket tacksam om ni svarar!

  [Svalle]
  Det hela beror på hur mycket du vill att vi skall göra.
  Du behöver t.ex. byta spridare till elektriska. Vill du att vi skall göra om insuget att passa de nya spridarna? Eller köper du ett annat grenrör på skroten? Det behövs en annan brfänsletrycksregulator. Hur skall du styra tändningen? Vilken Halltech-box skall du ha? (Varför inte ta vårt Emerald?) Skall du styra laddtrycket också från ECUn? Hur mycket effekt skall du ha? Etc, etc.
  Priset kan alltså variera mellan 5 och 20 tusen beroende på mängden arbete du vill att vi skall utföra.
  Det är nog bäst om du ringer hit och diskuterar.


  [Ted]
  Hur mycket bränsle brukar besparingen bli med Emerald systemet ?
  I mitt fall L/R Discovery 1995 V8 i, automat.

  [Svalle]
  Emerald är en tom styrdator.
  Bränsleförbrukningen blir olika beroende på hur bra den programmeras, "mappas".
  Är din bil inte tävlingstrimmad så har du ingen användning av ett sånt system. Det krävs månader och goda kunskaper för att programmera på en bruksbil. Alternativt en professionell trimfirma med rullande landsväg och några dagar. D.v.s. slutpriset blir 17-30 000:-
  Du kan däremot lämna din Discovery för en Unichip-optimering. till en kostnad av 6.000-7.000.
  Bränsleförbrukningen på din bil bör vid blandad körning inte överstiga 11-12 L / 100 km


  [Ørjan]
  Eg lurer på ka eit Emerald system koster komplet til ein 4syl turbo. Om de e bere til og kompletera med dyser og pumpe?
  Lurer på den med fårdelerløs tening og e de vansklikt og programera Emerald vist eg ikkje har vert borti programering av datastyrte insprut.
  [Svalle]
  Du har helt rätt. I EMERALD-systemet ingår gasspjällspotentiometer, vatten-tempgivare, kablar och kontakter.
  Luft-temp.givare kan du komplettera med om det behövs. Spjällhus, bränslepump och insprutningsventiler (dyser) samt ett par relä får du skaffa själv. Likaså tändspole och givare till det fördelarlösa systemet.
  Om du inte har väldigt starka skäl att köra fördelarlöst så avråder jag dock från detta alternativ. Det är ganska svårt att få det att fungera från början med en hel del mekaniskt arbete om inte motorn har haft fördelarlöst system från början. Då går det bra.
  Oavsett vilket så vill vi veta när du beställer vilken typ av givare du använder (Hall-effekt, induktiv etc.) och på fördelarlöst vilken typ av tandhjul du använder (60-2, 36-1, 36-2, dubbelgivare etc.) så att du kan få rätt box.
  Att justera är inte helt lätt men de flesta rullande landsvägsoperatörerna har vana på att justera mappade tänd- och insprutningssystem. Men räkna med en lika hög räkning för justeringen. Tala om vid beställning vad du har för bil och motor samt bränsletryck och storlek på dysorna så kan du få boxen förprogrammerad med mappar som är i närheten av rätt. Då går det fortare att justera sedan. Om du sedan själv justerar in så att motorn går rent och fint innan du kör till bromsbänken så minskar du också tiden för justering där. Det följer med en detaljerad manual på systemet så du skall nog klara det.
  Tänk på att montera en justerbar bränsleregulator som sänker trycket vid undertryck och höjer det vid laddtryck på turbon.


  [Anders]
  Jag håller på att optima min förgasare på hojen. Har en 4-tråds lambdasond.
  Utspänningen ligger på 0,85-0,90 Volt där den går som bäst. Uppmätt med multimeter och c:a 50 kohms parallellmotstånd.
  Vet ni sambandet mellan Lambdavärde och utsignal? Ska det vara något parallellmotstånd?
  Pratade med en kille på Bosch. Den typ av sond jag har har en brant kurva kring lambda 1 där den pendlar mellan 0,2-0,8 volt. Den motor jag har måste ha en fetare blandning än lambda 1. Således får jag mycket små spänningsvariationer.
  [Svalle]
  Har du verkligen förgasare och lambdasond?
  Alla motorer jag sett med lamdasond har insprutning. Lambdasonden styr ju bränslet…
  Nåja. En höge spänning ger högre lambdavärde så ett mindre parallellmotstånd som drar ner signalen mer borde ge det resultat du är ute efter. Prova att ersätta motståndet med en potentiometer på 50kOhm som du vrider ner i steg och provar. När du hittat rätt så mät och koppla in ett motstånd med det värdet.
  Du har rätt i att max effekt ligger något under lambda-1 men minsta bränsleförbrukning ligger något över…


  [Niklas]
  Jag har byggt en ny folkrace bil nu här i vinter. Det är en saab 99 med insprutning men jag får inte pumparna att hålla.  Jag har provat Renault och Saab pumpar men det verkar som att dom nyper. Jag har provat att köra dom bakländes. Då släpper dom.
  Men varför stannar dom? Jag har bara kört en tävling i år och då låg jag tvåa i A-finalen och gissa vad som hände. Har ni någon förklaring eller förslag på annan pump.
  [Svalle]
  Det är inget fel på din pump. Troligen har du byggt en egen tank som du har satt pumpen i. Om pumpen får luft så kärvar den.
  Använd originaltank så har den alltid bensin att suga. Om du bara tankar förståss…J Det kan också vara så att returen är igensatt (jag har sett folkrejsbilar där man gjort detta med flit). Då har du så högt bränsletryck att pumpen inte orkar med.


  [Lars]
  Jag har en fråga angående bränsleinsprut.
  Säljer ni programerbart bränsleinsprut med fördelar lös tändning?
  Och spjällhus,kabelhärvor,Givare,Manualer ja allt som behövs för att montera ett komplett insprut?
  Jag har en volvo 240 turbo som jag har bygt med dubbla Dellorto tryckförgasare.
  Men nu vill jag bygga om till ett bra programerbart insprut.
  [Svalle]
  Nej vi säljer inte insprutningsmunstycke, slangar etc.
  Jenvey Spjällhus som har samma mått som en Weber DCOE förgasare kan vi ordna .
  Vi har specialicerat oss på elektronisk motorstyrning, så elektroniken kan vi fixa till dig.
  Om du kör rallycross eller liknande så rekommenderar vi INTE att konvertera till fördelarlöst. Det behövs då en triggerskiva på remskivan samt givare som sitter utsatta för stenar.
  Såvida du inte använder B230 eller motsvarande som har 60-2 triggermönster i svänghjulet och uttag för givare i blocket. Då går det finfint.


  [Lejf]
  I'm fitting your injection system on a Ford Cosworth Turbo engine and there is some parts of the original system that isn´t the same on yours:
  There is a magnetic valve seated at one side of the cooler, witch is connected with tubes to the Wastegate, the pressure side of the turbo and the intake manifold. What is this for, and can (or should) it be connected somehow with your system?
  Furthermore there is an idle adjustment engine (Idle controll) on the car. Why can´t the M3D box controll that?
  [Karl]
  Ah yes, I think Ford call this an Amal valve. Basically it is a boost control valve and allows the ECU to regulate to turbo boost pressure, usually to reduce the boost around peak torque so the wastegate can be set to give enough boost at higher rpm's. The M3DK and newer ecu's can have a boost map and controll this valve (even in closed loop with K3 or newer), or you can just connect the intake manifold pipe direct to the wastegate and adjust the wastegate to give the desired boost.
  Concerning the Idle controll, you can choose to controll it with the Emerald ecu or remove it and set the idle with the throttle.


  [Andreas]
  Jag hörde att ett nytt sprut från emerald var under utprovning, ett "closed loop" sprut tror jag det var. Håller dom kanske också på med ett som har sekventiel insprutning.
  [Svalle]
  Vi utvecklar ständigt systemen. Nuvarande system har fullt adaptiv lambdareglering (fungerar bäst med bredbandslambda). Om man har en tillräckligt nära mapp att utgå från kan man t.o.m kalla det självlärande.
  Vad gäller sekventiell insprutning så finns till 4, 5 och 6-cylindriga motorer. Sekvensiell insprutning gör störst nytta under 2000 varv. Så kör du rejs med en 4-cylindrig motorer behöver ej sekventiellt system eftersom de som regel arbetar vid högre varvtal där sekvensiella och parallella system fungerar lika bra. På 8, 10 och 12-cylindriga motorer kör man semi-sekvensiellt med 2 spridare per utgång.  [Jonas]
  Du mappade min bil i början av maj
  (BMW E36 Cup Standard). Mycket nöjd!Bilen går riktigt bra och jag har åkt personbästatider!
  Går i tankar om att börja åka E85 främst av miljöskäl. 
  Har dock vid efterforskningar noterat att det också kan ge en effektvinst på ca 5% på en sugmotor.
  Vad har du för erfarenhet vad gäller E85 och sugmotorer?
  [Svalle]
  Min gamla VW VR6 med 9.2:1 i komp sänkte effekten med 2% på E85. Ford Duratec med 12:1 i komp höjes med 4,5%. Motorer med 11,5:1 har jag sett öka med 4%.
  Så ju högre komp du har ju mer ökning. Och under 10,5:1 är inte mödan lönt. Sedan behöver tändning och bränsle mappas om för att få ut vinsten (miljö och effekt).
  Har du standard-spridare behöver de troligen bytas till större.
  Jag rekommenderar vidare att du kör med smörjtillsats för alkoholbränsle (t.ex Redline) och sköljer genom bränslesystemet med bensin efter avslutad säsong.


  Senast uppdaterad: 5 Jan 2014
  Priser på denna sida kan ha ändrats.