Unichip Optimering
Emerald Motorstyrning
Unichip Optimering
 • Frågor o Svar Chip

 • [Peter]
  Jag undrar om ni har nåt trimchip till Volvo V40 UTAN TURBO? motorn heter B4204s
  [Svalle]
  Vi optimerar även den motorn med Unichip. Unichip är inget färdigt chip utan en exklusiv lösning för just din bil. dvs vi (eller någon av våra återförsäljare) tar in din bil på rullande landsväg och justerar in tändning och bränsle på alla olika gasläge och varvtal till just det som motorn själv vill ha för att gå bäst. Detta är det enda sättet att kunna plocka ut den lilla extra effekt som finns att få från en modern sugmotor. Resultatet på den motorn (precis som många andra nyare motorer utan överladdning) är 8-10% bättre effekt och 10-15% bättre vridmoment.


  [Kevin]
  I live in the United States and own a 1987 Volvo 740 Turbo w a b230ft and am interested in purchasing a unichip for it.  However I cant find any resellers in the US.  Do you know of any? Or is there someone over there that I can contact and order from.

  [Svalle]
  Unichip in the US is found on unichip.us.
  Since this is not a ready made product but a total sollution for each car, we can't ship you anything. The Unichip is Installed and adjusted on YOUR car to get ALL the power from the engine.
  The Volvo B230FT engine is a good platform. I have made several Unichip-tunings on them with a power output of between 195 and 350BHp.


  [Francesco]
  Jag har en Alfa 156 V6a och funderar på att chippa den med Unichip...
  1. Ni säger att om man kopplar bort lådan så återställs bilen til orginalskick. Hur enkelt är detta att göra? Krävs det en mekaniker eller kan man göra det själv under en måndags lunch t.ex? Hur synligt sitter den?
  2. jag funderar på att installera lustgas i bilen också. Har hört att Unichip kan hjälpa till med det på något sätt. Blir det säkrare på nått sätt. har ni själva utfört någon sådan installation?

  [Svalle]
  1. På din V6:a monteras Unichip bredvid orginalboxen på höger A-stolpe (till höger om passagerarens fötter). Be om en blindplugg när du får din bil trimmad (25:-). Det tar 5-10 minuter att koppla bort Unichip och koppla in blindpluggen istället. Du behöver en 10-nyckel och en 5mm insex för att skruva av kåpan över boxarna. Men varför skall du koppla
  bort Unichip?
  2. Det är lätt att blåsa ventiler och, framförallt på din motor, kolvar när man använder lustgas.
  Du behöver sänka tändningen när du matar på nox. Detta kan vi göra med Unichip. Vi kan t.o.m. styra lustgasen olika mängd på olika varvtal. Och ge extra soppa för att passa till lustgasen naturligtvis. För att styra mängden gas så krävs en ganska dyr reglerventil. Se på NOS hemsida i USA.


  [Alfreds]
  I’m from LATVIA. I’m really interested to purchase UNICHIP. How much costs UNICHIP for my car (PORSCHE 928 GT, 5.0, 1990)? And do you ship to Latvia?

  [Svalle]
  Since Unichip is a solution where you tune every car individualy to get the maximum performance out of every single engine, we can´t send a Unichip to you. You will have to visit a Unichip tuner where we drive your car on a rolling road and tune the ignition and injection on various loads and rpm's. 
  You can find a list of dealers on DASTEK's web-page (the manufacturer) unichip.com.

  But you are welcome to us in southern Sweden as well. The tuning takes a full day and I would charge you 7295 SEK for that car. You will get 8-12% better peak power and 10-15% better torque. 

  [Alfreds]
  5695 SEK that’s including UNICHIP and rolling? We in Latvia have several rolling roads. Why can’t I dyno it here? Is there special program, skills or...?

  [Svalle]
  The price I gave you is a total price including Unichip, mapping on rolling road and even VAT (sales tax) in Sweden.
  If you have a dyno you can become a Unichip dealer which will give you the ability to map it yorself.


  [Raymond]
  Finner ikke noen her i Norge som har erfaring med mapping av min 1991 Mazda 323 GTX 1.8 GTX. Har hørt at dere kan mappe min styringsbox. Kan dere? Pris??? Effekt? Jeg må vel skicka er styringsboxen da? Bor langt nord i Norge, så kan ikke levere bilen til er.

  [Svalle]
  Vi kan inte mappa om orginalboxen men vi kan mappa motorn ändå med Unichip, vilket är en tilläggsbox som monteras på kabelhärvan till motorstyrningen.
  Själva idén att mappa är att man ställer in tändning och bränsle på alla olika belastningar och varvtal till det som passar bäst för varje enskild motor. Alltså måste bilen vara närvarande. Vi utför arbetet på rullande landsväg.
  Det finns Unichip-trimmare närmre dig. Se på denna lista.
  Du får 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid.


  [Allan]
  Hvad vil en Unichip give på min bil og hvad er prisen for dette?
  Bilen er en Ford Escort 1,8i 16v Sport fra november 1994. Den har på nuværende tidspunkt kørt 156.000 km.
  Hvad vil nye knastaksler koste og hvad er effekten af dette?
  Er der andre og bedre måder at tune bilen på end nye knastaksler, og hvad er prisen for dette og hvad er effekten?
  Bilen har Kn-injektion kit og Superchip og yder for tiden 118 hk.

  [Svalle]
  Med Unichip får du 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid. Pris hos mig i Åstorp, Skåne: 6995:- inkl moms. Med nya kammar så pratar vi om 10% effekt till.
  Extractorgrenrör är bra. +5%.
  Vill du ha mer så är en kompressionshöjning det första på tapeten. Utan den så får du bara fram hälften av kammarnas vinst. Unichip-optimeringen kostar 1200:- mer inkl moms på modifierad bil.
  Totalt 180BHp till en kostnad av 50-60.000 kronor.


  [Fredrik]
  Jag kollade på kurvan ni fått fram på en Mazda 323F 2.0 V6. Där står överst att motoreffekten ökade med ca 1.25 ggr, stämmer det? Isf blir det ju en ökning från 147hk till ca 184hk. Ger det verkligen så mycket, för på kurvan såg det inte ut att öka så mycket.

  [Svalle]
  Det står att motoreffekten är c:a 1.25ggr högre.
  Effekten är här bara mätt på hjulen. I detta fallet så är översta punkten i diagrammet på 100 hästar. Motoreffekten är då 1.25*100=125BHp.
  Efter trimningen hade samma bil 105 hästar på hjulen. 1.25*105=131BHp på motorn.
  Effektvinsten var på den bilen bara 5%.


  [Jonte]
  Jag har prestandaångest.
  Min bil ( honda prelude 2.3 -92) har intergrerad programvara och kan inte chippas. hemskt om man vill trimma.  funkar UNIchip i det här läget?
  Tanken var att jag skulle skaffa kompressor men utan vettig styrbox...

  [Svalle]
  Så klart att vi kan optimera din Prelude med Unichip. Fattas bara. Se på denna lista för närmaste Unichip-trimmare. Nu är det inte alla som klarar av en kompressorkonvertering men har du problem så är du alltid välkommen till Åstorp (Skåne). Jag skulle ta 8-12.000 kronor beroende på hur omfattande mappningen är; hur högt upp i effekt du skall gå. Om du sänkt kompet, om du skall ha extraspridare etc.


  [Viktor]
  Jag har en Nissan Sunny 1.6 slx -89. Vad kan jag göra för att få ut mer hk i bilen?

  [Svalle]
  Det beror lite på. Jag är dålig på modellbeteckningar. Jag vet att det fanns två modeller det året. En med förgasare och en med insprutning.
  Med Unichip får du 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid på insprutaren. På förgasarmodellen är siffrorna två procent lägre. Och ja. Det är rätt. Vi kan "Chipstrimma förgasarmotorer också". Pris hos mig i Åstorp, Skåne: 8.500 inkl moms lite drygt för förgasarmodellen och ett par tusenlappar mindre för insprutaren.
  I övrigt så kan du ju alltid byta kamaxel för 15.000 och/eller höja kompet för lika mycket. Din plånbok sätter gränsen. Räkna 1500:- / hästkraft du vill höja.
  Med turbo, och lustgas skall det väl gå att få ut 500 pållar eller så. Men då kan du köpa en Ferrari istället för pengarna.


  [Christer]
  Jag undrar vad skillnad är mellan superchips och unichips?

  [Svalle]
  Skilnaden mellan Superchip och Unichip är den att ett Superchip är optimerat på en bil av din modell och säljs sedan till alla andra av den motormodellen.
  Ett Unichip Optimeras individuellt på varje enskild motor för bästa prestanda.  [Johan]
  Hej. Efter att en bekant till mig sade att han tyckte att det borde vara olagligt att INTE "chippa" en bil med turbo så kollade jag runt lite och hittade just Unichip som verkar vara en vettig lösning med injustering på rullande landsväg.
  Min undran är då vad det skulle kunna bli för resultat på min Citroen XM Turbo C.T. -'97 (1998cc, 150bhp) (CT står för constant torque och den är alltså optimerad för vrid vid låga varv och har ett laddtryck på 0.2 Bar om mina källor stämmer)
  Jag har sett diverse försäljare av "vanliga" trimchip utlova 180bhp och det borde väl inte vara orimligt om man ökar laddtrycket. Frågan är om motorn tål det... Den borde vara konstruerad med tanke på ett lågt tryck.
  Sedan kommer vi till bränsleförbrukningen. Logiskt sett så borde en effektivare förbränning som ger en högre effekt även ge lägre förbrukning, fast det kanske äts upp för att man tycker att det är roligare att gasa? hihi...
  Hur mycket påverkar egentligen valet av Oktantal på bränslet effekt och förbrukning? Högre Oktantal innebär ju mer lättantändligt bränsle vilket borde ge "snabbare"/"explosivare" förbränning.
  Har ni några erfarenheter av denna modell?

  [Svalle]
  Laddtrycket på den motorn styrs elektroniskt (som på de flesta moderna bilar) till olika värde på olika varvtal. På så vis "reparerar" man motorns egen vridmomentskurva, så att man får ett jämnt vridmoment genom det mesta av varvtalsområdet.
  Vi höjer detta vridmoment, oftast med 20% vilket är en säker nivå för motorn, genom att göra en ny "mapp" för laddtrycket. Därefter justerar vi in tändning och bränsle på alla olika varvtal och belastningar till det optimala på varje punkt.
  Effekt är ju bara vrid gånger varvtal så effekten höjs därmed också. 180-190 pållar är den effekt vi troligen landar på. Det beror mest på turbon. De flesta bilar med "hjälpturbo" har en liten turbo för att få så tidigt vrid som möjligt. Detta blir till en restriktion på högre varvtal.
  Ditt bränsleresonemang är helt rätt.
  Din motor har rätt så lågt komp (8,5:1) så man kan ladda på rätt så bra innan det behövs högre oktan. En motor som är rätt inställd för 95 oktan går i stort sett lika bra som en som är rätt inställd för 98 oktan. Ibland kan en turbobil behöva 98 när man höjt effekten.


  [Håkan]

  Jag har chipstrimmat min bil och den går nu mycket bättre. Men den har svårt att starta ibland och går dåligt på låga varv. Jag har hört att om man har chipstrimmat så kan det slita mer på motorn och skada den på höga varv. Stämmer detta?

  Är det lagligt och vad säger försäkringsbolagen? Jag har hört att det inte går att återställa heller.

  [Svalle]
  Kul att du fått bättre flås i maskin med ditt trimchip. Det betyder ju att det fungerar. Jag skall försöka kommentera dina påståenden om chiptrimning:
   - Skapar startproblem. - Den som gör ett trimchip kan naturligtvis ändra vad som helst och därigenom skapa vilka problem som helst. Men vem vill det? Normalt är att endast Tändningstabell, Insprutningstabell och i förekommande fall Laddtryckstabell modifieras. Oftast görs detta mest i fullgasområdet. Vanligtvis undviks förändringar i lågfart och tomgångsområdet just för att undvika startproblem och dylikt.
   - Sliter på motorn. Minskar livslängden. - Så länge som motorn inte spikar p.g.a för lite bränsle eller för hög tändning så slits inte motorn mer. Eller rättare sagt. Ja. En motor som belastas mer, slits mer. Det är alltså din gasfot som bestämmer livslängden på motorn. Men det är bara obetydligt mer slitage med full belastning än med lätt. Har du förkortat motorns livsläng med 1 år så har du verkligen kört hårt.
   - Tål inte körning på låga/höga varv. - Om chippet gör blandningen för mager på lågt varv och lätt belastning så får du ryckig gång. Om tändningen är för hög på högt varv så spikar motorn sönder. Går den för magert på höga varv så smälter den. Alltså: Man kan inte säga generellt att ett trimchip skadar motorn. Men är programmet fel eller din motor inte är lik den som programmet är gjort för så kan motorn skadas. Det finns en del trimmare som kollar resultatet av chipningen och ändrar programmet och testar igen om det inte stämmer mot din bil. De bästa systemet är där varje bil körs och justeras live på rullande landsväg, precis som ett riktigt eftermarknadssystem.
   - Olagligt. - Det kom ett lagförslag om att kriminalisera chipstrimning. Detta gick inte att genomföra eftersom det i sin förlängning innebar kriminalisering av alla icke märkesdelar till motorn. En ny bil har ett helbilsgodkännande vilket faktiskt innebär att den endast är godkänd för användning i trafiken i det utförande som den är byggd. Det är alltså olagligt att ändra något som kan påverka avgasvärdena såsom chip, sportavgassystem, öppet luftfilter etc. Vänder man på steken så kan man med en rätt justerad turbomotor uppnå avgaskraven även utan katalysator. Varför har vi då en lag om kat? Borde inte lagen gälla avgaserna bara istället?
   - Försäkringen gäller inte vid motortrassel. - Här får du fråga en försäkringsagent men jag tror det är svårt att neka att ersätta en motorskada. Nybilsgarantin slutar däremot oftast att gälla den dag du monterar ett icke orginal luftfilter.
   - Kan inte återställas. - Den som utfört en justering på din motorstyrning skall också kunna återställa den. Det skall du kräva.
  Jag hoppas detta har rätat ut dina frågetecken.


  [Bengt]
  - Kan du förklaring Tändnings-, Insprutnings- och Laddtryckstabell för en vanlig dödlig?.
  - Kan du beskriva vad det innebär att byta chip. Vad chippets funktion är mm. Kan jag be dig utveckla detta i
  några meningar?

  [Svalle]
  - Den vanliga benämningen är tändningsmap(p) etc. men jag ogillar språkliga förvanskningar. Förklaring:
  ECUn (motorstyrdatorn el. Electronic Control Unit på eng.) går in i en tabell med varvtal och motorbelastning och ser hur mycket bränsle den skall ge per motorvarv. Den ser i en annan tabell när den skall tända. Och ev. i en tredje tabell, som oftast bara är baserad på varvtal, vilket laddtryck det skall vara. Dessa värde förändras sedan beroende på knacksensorer, lambdasonder, lufttryck, vatten och luft-temperatur. Om man ser tredimensionellt på en sådan tabell så ser det ut som en karta över ett berglandskap. Därför kallar engelsmännen det för map (karta).
  - Att byta chip innebär att man öppnar ECUn, plockar bort minnet, som innehåller kontrollprogram och alla tabeller, och stoppar i ett annat minne. Dessa kretsar benämns "micro chip" på engelska. Därav ordet chiptrimning. Om orginalkretsen inte sitter i en sockel så får man löda bort densamma och montera en sockel. Denna operation är inget för en lekman. De nyaste boxarna är helgjutna och alltså inbrottssäkra. Man kan "chipstrimma" även dessa genom att lägga i ett nytt program, sk. seriell programering.
  Får man bilen "Chippad" med Unichip så ändras ingenting i orginalboxen. En Unichiptrimmare kopplar in Unichip på kabelhärvan till styrboxen och gör sedan optimerade tänd- och insprutningsvärden etc. i tabeller i Unichip. Detta görs individuellt på varje bil medan bilen körs på rullande landsväg så att alla värden kan övervakas. Med en sådan trimning är det oftast en smal sak att återställa till orginal, om man skulle vilja det. En annan fördel är att Unichip är så att säga universell. D.v.s att köper du en annan bil som du vill ha piggare så skall bara Unichip installeras och omprogrammeras för den nya bilen. Med Unichip kan man t.o.m. "chippa" en äldre bil med K-Jetronic och lambda-kontroll. På en förgasarbil kan tändningen optimeras för bästa effekt, men bränslet går ju inte att styra då.


  [Max in Hong Kong]
  I am interested to the chip to upgrade my Alfa 155 / 93/TS/2.0. Would you pls advise me the price of the chip and also can I install it by myself.

  [Svalle]
  The whole idea of Unichip is to optimise each car individually for the very best result. Therefore, the Unichip is only installed by a skilled technichian with a chsssis dyno (rolling road). I asked DASTEK www.dastek.co.za the manufacturer of Unichip, about Hong Kong. It comes a lot of inquirys from there but we haven't found any workshop with a dyno yet. So if you know of any, please let them know about the product. Or let us know how to contact them. On the bright side, I myself have done at least 20 cars of your specific engine. So it would be possible for me to come up with a premapped box that is 90% perfect for your car. It will give you an aditional 8% power. You will then need some small tools including soldering equipment to solder the cable harness from the Unichip into the engine ECU harness. The operation takes an hour for me. It shouldn't take you more than two. Then you could visit a Unichip workshop when there is one in Hong Kong to get the final percents.


  [Tobias]
  How much does a Unichip cost in EURO? Shipping costs to Germany? Is it possible to fit it on a Subaru Impreza?

  [Svalle]
  The Unichip fitts well on a Subaru. You can get anything from 250 Hp and up depending on your hardware. For example with a new exhaust system from downpipe to tailpipe a better intercooler and a free flowing air filter you will get close to 300 Hp.
  The problem is that the the Unichip are adjusted on each and every car. It is NOT an "over the counter" product. So you would have to come to Helsingborg for me to fit it on your Impreza.
  You can also look at www.dastek.co.za for the nearest Unichip dealer for you.
  I charge between 930 and 1170 EUR for a Unichip installation on your model. depending on the year model and the power output.


  [Christian]
  Skulle vilja veta lite om ni har trimchip till min bil. Det är en Chevrolet Camaro Iroc-Z z28 5,7l 350 tpi -1987
  Den närmaste lansdvägen = E20, om det inte finns andra bra vägar närmare.

  [Svalle]
  Jag är nästan helt säker att vi kan ta din bil. Är det samma motorstyrning som 90-an så går det fint.
  Du har nog missuppfattat det där om landsväg. Unichip installeras och justeras in (optimeras) för din bil på en maskin som heter chassidynamometer. I dagligt tal kalls den rullande landsväg. Alla Unichip-verkstäder har denna maskin.


  [Masse]
  har en saab 9000 2.0i 16v 1993. Finns det ett unichip som passar min bil?

  [Svalle]
  Din bil har ett gammalt välkänt system som heter LH-Jetronic. Det är ett analogt system. Alltså utan "chip". Då kan man inte "chipstrimmarna" den.
  Vi har däremot inga problem med Unichip eftersom detta är en helt separat box som vi monterar och sedan "mappar" in på rullande landsväg.


  [Dan]
  Jag har en Merca 190e 2,5-16 denna har som ni vet en mekanisk insprutning men en del värden styrs från elektonik också.
  fråga 1,går det Unichipa min bil?? Jag har även tänkt att köpa nån insprutning typ Haltech men sen har jag läst om Unichip hur ni programerar om "orginalet"
  fråga 2, kan jag inte lika gärna skaffa en insprutning till tex Volvo eller Saab som ni sedan mappar om med ett Unichip??
  Jag tror personligen att orinalet mekaniska insprutning är precis kass,kommer nog endel extra "kusar" vid ett byte.
  Läste om en Opel Astra i en rally tidning som man bytte till rejs kat + system och mappa om insprutningen,detta gjorde från 140hk till 182hk!!  Mercan skulle må bra av 40+hk  (och ja med *S*)

  [Svalle]
  På A svarar jag "Vet inte".
  Bor du i närheten av åstorp så vi kan kika närmare på den? Är det ett L-Jetronic så skall det nog gå. Tändningssidan kan också vara lurig på mercedes.
  Du slipper lite billigare undan om du tar ett begagnat system från en annan bil, som vi sedan omjusterar med Unichip gentemot ett helt nytt ersättningssystem. Vi tar 11495 inkl moms för ett Emerald-system. Installation 4-5000. Mappning lika mycket till. Unichip blir mellan 6295 och 9000 totalt beroende på lösning.
  Och jepp. Det blir bra mycket bättre med ett helt nytt avgassystem. Extraktorgrenrör, racekat och fullflöde.


  [Jan]
  Jag vill gärna veta hur mycket effekt man kan få ut på ett ungefär om man chippar min SAAB 900 2,1 16v -92.
  Behöver man byta ut andra saker i bilen för att få ut max effekt av chippet?

  [Svalle]
  Vi anpassar Unichip efter motorn. Inte tvärtom. Unichip är inte ett chip i vanlig mening utan ett helt koncept med en extra styrbox som monteras tillsamms med orginalboxen. Sedan optimeras det hela på rullande landsväg för just din bil med de eventuella modifieringar som du har gjort på den. Med Unichip får du 8-12% bättre toppeffekt och 10-15% bättre bottenvrid på din Saab. Det finns naturligtvis en uppsjö av andra saker som går att göra för att få upp effekten. Räkna 1500:- per hästkraft i 15 000:- steg.


  [Juha]
  Äger en SAAB 9-3t(154 hk) -99 årsmodell.
  Önskar mer effekt utan att göra några större ingrepp då bilen endast rullat 200 mil. Har läst om chiptrimmning som verkar vara ett vettigt alternativ.
  Undrar därför över garantier osv. Önskar ca 200 hk.

  [Svalle]
  Det är inget problem att få 200 pållar ur en Saab.
  På alla bilar som omfattas av avgasgaranti (5 år eller 8000 mil) gäller att bilägaren tar över ansvaret för avgasreningen från fabriken. Man är dessutom skyldig att göra en ny regbes på bilen. Men det finns ingen straffsats om man inte gör det...
  Saab är i princip garantiansvariga om en del går sönder pga att den var dålig från början. Men har man micklat med bilen så är det mer vanligt att de frånsäger sig detta.


  [Lars]
  Vi har sammen lignet min UniChip tunnede Golf 1.8T med en Hartmann tunet (190HK-193HK). Fra 0-100 km/t var min 1,5 billængde foran!
  Herunder kan du læse, hvad han skrev efter en prøvetur:

  Din Golf er hurtig - meget hurtig, jeg er lige kommet mig over det. Hvor hurtig er din Golf fra 0 -100 ?
  Jeg syntes din Golf kører formidabelt. Jeg har aldrig oplevet sådan en speeder respons i en turbo bil. Det er meget sjovt at prøve forskellige GTI'er med forskellige typer af Chip-tuning.

  Den sætter dog stadig ud, så jeg kontakter dig til foråret ang. et lille check.

  [Svalle]
  Det er sjovt at høre fra deg og dine eventyr.
  Nu har vi varet på kursus vid fabriken i Sydafdrika og blevet et stycke klogere. Det virker som at mange turboer må styres v.h.a. en MAP-sensor i stedet for udifra TPS:ern.
  De nye versionerne af Unichip har nye funktioner. Det går nu even at elektroniskt styre ladetryket fra Unichipet.
  Du kommer at høre fra meg så tar vi en omgang på din bil igen.


  [Arne]
  Jeg har en nissan 200 sx 92mod som jeg har montert effektanlegg (fra kat.) og K&N-filter på. Jeg har tenkt å chip'e og justere turbo'en på den og synest "UNICHIP og RULLANDE LANDSVAG" høre bra ut. Finnes det rullande landsvag i Norge, og hvor mange ekstra hestekrefser får jeg med chip og justert turbo-trykk.

  [Svalle]
  Se här för en lista över Unichip-trimmare. Din Nissan 200SX har väl inte den bästa motorn men det går att höja den lite grand utan att tulla på hållbarheten. Vanligtvis höjer vi laddtrycket med 25-30%. Sedan justerar vi in motorn med Unichip. Detta ger vanligtvis c:a 20% mer effekt och 40% extra dragkraft. Det går naturligtvis att höja trycket mer men då slits motorn mycket snabbare.


  [Jani]
  Hej jag har en Mazda 323 F -93 (1,8 DOCH) med 131hk orginal. Ska byta filter och avgassystem. Men sen vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Vad rekomenderar ni för att få fler hästar & bättre vrid.

  [Svalle]
  Din 323:a kommer efter att du bytt filter och avgassystem att ha 3-10 BHp mer. Nästa steg är att justera in motorn efter den nya utrustningen. Det gör vi med Unichip.


  [Max]
  Motorn, en Scania 144 14l V8 -96, är från en krockad lastbil och ska sitta i en båt. Det som jag vill göra är att höja toppvarvet från 1800 till 2200 rpm för en bättre anpassning till drivaggregatet. Är UNICHIP något jag skulle kunna använda?

  [Svalle]
  Tyvärr är svaret nej. Eftersom vi normalt inte ändrar något inne i boxen med Unichip så kan man inte höja övervarvningsskyddet med den. Och för att justera så måste motorn sitta i en bil som vi kan köra på rullande landsväg.
  I framtiden kanske det kommer Unichip-verkstäder med motorbromsbänk och då går det fint att justera lösa motorer.
  Du kan själv öka övervarvsskyddet med maximalt 12%. Öppna ECUn och titta på kristallen som styr den. Skaffa en som har 10% högre klockfrekvens och löda in denna istället. - Klart.  [Arild]
  Jeg har en BMW 325ix E30-89mod(blyfri-motor), med ettermontert turbo/intercooler (0,8-1,0bar) og MFII med to Choswort dyser.
  1. Ville jeg få noen merkbar effekt av å chip-trimme denne motoren?
  2. Har dere rullende landevei for 4WD?, evt. i Norge?

  [Svalle]
  Ja det ger en högst märkbar effekt att justera motorn med Unihcip. Jag lovar inget specifikt i BHp och Nm men varje intrimmad bil är bättre än en dussinbil och eftersom du har modifierat din BMW ganska rejält redan så är det en ren nödvändighet att trimma in den för att motorn skall må bra.
  Ja, i Flisa.


  [Tornblad]
  Jeg har har en Nissn Primera 98 2.0L 16v 130 hk Har dere noen erfaringer med denne biltypen , når det gjelder bruk av UNICHIP
  Hva kan man evnt. forvente av UNICHIP i forhaald til en chip ???
  Settes denne enheten mellom nettet og boksen (kan fjernes ved sevrice eller lignede)?
  Hvor i sverige ligger dere ??? Har dere lang vente tid ??

  [Svalle]
  Skillnaden på att trimma in en motor med Unichip eller att sätta i ett trimchip är just det. Ett trimchip är ett chip med ett program som är vässat på en bil och sedan förväntas passa i många liknande. (Om trimmaren har rullande landsväg så ser han om chippet blir bra och kan ev. justera chippningen för att passa bättre på just din bil.) Unichip justeras exclusivt på din bil. Din bil blir körd på en rullande landsväg (rullefelt) och där justeras bränsle och tändning in för maximal effekt vi fullgas och optimal förbränning = minimal bränsleförbrukning vid lätt gaspådrag. Om trimchipet varit perfekt justerat efter just din bil så hade skillnaden varit noll. Nu är sanningen en annan. Ett trimchip kan ibland till och med bli sämre än original i vissa områden. Nissan Primera 2.0 är inga problem. Jag har inte gjort någon själv men jag har besked från Unichip-tillverkaren att där är mycket att hämta på den modellen.
  Ja den sätts mellan motor och box, och ja, den du kan ta bort den vid service om du vill.
  Vi finns i Åstorp utanför Helsingborg i Skåne. Under vinterhalvåret är det sällan problem med kö men på sommaren kan det bli uppemot en månads väntetid. Kolla i listan för din närmsta Unichip-installatör.


  [Roger]
  Jag har en Mitsubishi Galant GTI Dynamic-4 -89, 2000cc, 150hk, en bra bil, men...
  - den är svag i varv under 5000
  - den rycker vid gaspådrag efter gasuppsläpp
  - den drar på tok för mycket bensin (1,6l/mil i stadstrafik är vanligt!)
  - det finns ingen bra växel att gå runt hörn med i lugna varv, motorn rister.
  Kanske chipstrimning är lösningen? Vad gör den för skillnad på min bil?

  [Svalle]
  Det är klart att vi kan justera din Mitsubishi så du kan ta gathörnen i valfri växel. Den kommer också ner i bränsleförbrukning och ryckningarna tror jag försvinner på köpet.
  Problemet är att du har en fyrhjulsdriven bilså du är nästan tvungen att köra till oss utanför Helsingborg för att få trimmat din bil med Unichip.


  [Tommy]
  Jeg har en VW passat 1,8 turbo 20v, fra juni 1999.
  I har en chip tunnig til den. Hvormange HK giver den ?? Hvormange Moment ( NM) ??
  Hvor lang tid tager det...??

  [Svalle]
  Din Passat har en bra motor som går att höja ytterligare lite grand utan att tulla på hållbarheten. Du kan välja på konventionellt chip eller Unichip. Vilket du väljer beror naturligtvis på pris men även om du bytt avgassystem och turbo så att du behöver ha bilen justerat till detta. Vanligtvis höjer vi laddtrycket från 0.6 BAR övertryck till 0.9BAR. Detta ger c:a 40 BHp mer och 70Nm extra dragkraft. Att höja mer kräver minst ett bättre avgassystem och är kanske gränsen när Unichip är lämpligare.
  RICA chip kostar under 6000:- och Unichip över 8000.
  Att chippa tar 3-4 timmar men Unichip tar lite drygt en dag på en turbobil så du får vara beredd på att lämna bilen över natten.


  [Roger]
  Jag har en Mazda 626 GLX kombi årsmodel 1999 . Det är en 2,0liters motor på 115hk. Jag hämtade bilen i Juni och har sedan dess kört ca 1000 mil. Jag upplever bilen som trött. Det finns en motor med 136hk i sortimentet men då tvingas man till att ha taklucka.
  Mina frågor till er är.
  Tror ni att det går att höja effekten i motorn?
  Skulle det gå att byta chips i insprutningen?

  [Svalle]
  Det är sällan ett chip kan höja effekten på en bil utan överladdning.
  Låt oss justera den med Unichip på rullande landsväg i stället.
  Då får du DIN bil optimalt justerad och får fram ALLA hästkrafter som finns gömda i motorn.
  Sedan lär den inte kännas trött längre.


  [John]
  Jeg fik for en måned siden en WV polo 1,4-16V med 101 heste. Da jeg interessere mig meget for tuning af biler, kunne jeg godt tænke mig at tune min egen. Hvis bilen skal tunes stiller jeg imidlertid nogle krav til hvorledes dette skal gøres. Bilen skal stadig kunne holde, således jeg ikke skal reparere bilen i tide og utide. Prisen må ligeledes heller ikke være skyhøj. Mit mål er at få motoren til at yde 120 HK, denne effekt tror jeg er den maksimale man skal få en 1,4 liters motor til at yde. I går købte jeg det danske tuningsblad Vmax, som bragte en artikel om jeres produkt UNICHIP. Da jeg løste artiklen lød det som en fornuftig løsning, uden de store indgreb i motoren.
  Jeg vil derfor gerne vide hvor meget det vil koste mig og få monteret UNICHIP i min POLO og hvor meget effekt man kan forvente at få ud af motoren.

  [Svalle]
  Ja för fan. Din 1400 Polo GTI skall gå att få upp till 120. Vad jag förstår så är ditt avgassystem 50mm. Detta är tillräckligt för den genomströmningen. Sätt på ett K&N filter och kom hit, så får vi se vad som går att göra. Jag lovar dig inte uttryckligen 120Hp men du kommer att få bra mycket bättre flås i bilen. Som du ser i artikeln så höjer det cirka 10-20%.


  [Kjell]
  Vill ha Unichip i min Alfa Romeo 75 3,0 -88. Vad är lämpliga trimkammar för landsväg (utan att tappa för mycket bottendrag)?
  Kopplas orginalboxens styrning ur helt eller modifieras signalerna till spridarna? Får man tillgång till programmet och m.a.o. kan programmera själv om man skulle vilja?

  [Svalle]
  Nej du kommer inte att kunna ändra något själv. Din motor blir justerad optimalt på rullande landsväg så det behövs ej justera något mer om du inte trimmar något annat förstås. Då kör du bara till närmsta Unichip-återförsäljare och får justerat igen. Trimkammar skall du naturligtvis sätta i före Unichip.


  [Fredrik]
  Skulle vilja veta ungefär hur mycke mer effekt man får i en BMW 325i Cupe E36 1994. Förmodligen har jag ett trimmavgassystem men är osäker.

  [Svalle]
  Tyska bilfabriker håller oftast vad de lovar vad gäller antal hästkrafter i motorn. Om man byter någon del (t.ex. till större avgassystem) så behöver motorn justeras igen för att avge optimalt antal hästar efter de nya förutsättningarna. Troligen får du en höjning på 10-15%. Det är svårt att säga på förhand. Du får i vilket fall MYCKET bättre bottendrag. Jag snackar om 20%.


  [Jonas]
  Undrar bara om ni har chip till peugeot 205 gti ( 1,6) 87:a

  [Svalle]
  No problemo. Klart vi kan ta din Peugot.
  Unichip är inget chip i vanlig bemärkelse. Det är en box som sätts in mellan motor och orginalbox och sedan justeras på rullande landsväg till maximal prestanda.


  [Daniel]
  Passar Emerald motorstyrdator på ALLA bilar, och hur mycket effekt får man ut?
  T ex. min Volvo 460 GL(T) -92. Jag har chipat den men det gjorde inte så mycket och jag skulle vilja få lite mer fart på den till ett rimligt pris.

  [Svalle]
  Chipstrimning är bra. Nästan…
  Om man har en bil med originalmonterat elektroniskt insprut och tändning så är det bästa att få monterat ett Unichip. Då får du din bil justerad optimalt på rullande landsväg.

  Emerald ecu kan användas på alla bilar men är mest avsedd för bilar utan originalbox eller där man vill ersätta originalboxen av någon anledning. Den kan du justera själv men bäst resultat får du på rullande landsväg. Nyckelfärdigt pris för konvertering till Emerald K6 på din bil är 19.500:- inkl. moms.


  [Roger]
  Jeg har et par spørsmål angående Unichip.

  1: Kan Unichipen programmeres av brukeren selv eller trengs det et spesielt interface?

  2: Jeg har en Sierra 2.0 iS med ettermontert turbo. Kan jeg ved å bruke unichipen bruke større dyser slik at jeg slipper å bruke ekstradyser. (bruker tre stykker idag, men har fortsatt problemer med for lite bensin)

  [Svalle]
  1. Ja det behövs ett speciellt interface. Alla med rullande landsväg kan bli återförsäljare och får då ett startkit med böcker, program och justerbox. Har du inte en rullande landsväg själv kan du alltid tipsa närmsta rullande landsväg om produkten.

  2. Med eftermonterad turbo börjar man oftast med att höja bränsletrycket. Enklast är att använda en tryckreglerad regulator. Den höjer bränsletrycket när turbon jobbar och håller normaltryck vid tomgång och lättgas. Detta är viktigt för bilens gång och bränsleekonomi. Byter man till större insprutningsmunstycke får man samma problem med för mycket bränsle på lågvarv och lättvgas. Detta går att fixa med Unichip (eller genom att byta hela datorstyrningen).
  Vi rekommenderar att behålla orginalinjektorerna och komplettera med extrainjektorer. När detta styrs med Unichip (med turbotillsats) så styr man bara extrainjektorerna när det behövs. Det vill säga; tiden för injustering på rullande landsväg blir betydligt kortare eftersom Bilens originalprogram ej behöver justeras allt för mycket innan turbon börjar ladda.


  [Sven]
  Jag har en Mazda 323F 1.8 DOCH -91 och vill ha den lite piggare.
  Vad går att göra och vad kostar det?

  [Svalle]
  Vad är LITE piggare?
  Du skall ha 131 Hp i motorn enligt Mazda. Din motor finns ju också i en Turbomodell med 185 Hp. Du kanske skall bygga om…
  Annars finns det lite smått och gott som går att göra däremellan. Filter, Avgassystem, byte av Kammar, etc.
  Det som ger mest resultat för pengarna är nog vårt Unichip. Om du gör någon annan fysisk ändring på bilen så är det inte säkert att du får någon effekthöjning om du inte kan justera motorstyrningen. Det gör Unichip.

  Vi lovar ingenting om antal hästar eller procentuell effektökning. Men vi lovar att din bil går så bra som den har förutsättningar för. Vi lovar också att du är nöjd med din produkt. Annars plockar vi av den igen.  [Roger]
  Hej, jag har en Golf GTI 16v -90. Jag har stoppat i ett par andra kammar och justerbart kamdrev (crane cams) vet inget om dem.
  Den behöver säkert justeras på rullande landsväg. Vad behöver jag göra innan en sådan justering? Har funderingar på att ta bort katalysatorn och montera ett power+ filter.
  [Svalle]
  Om du plockar bort katten så kan du ju inte köra och besiktiga sen…
  Ett sportfilter är aldrig fel.
  Innan du kör till rullande landsväg så skall du se till följande:

 • Tanka
 • Byt olja och filter
 • Byt luftfilter
 • Byt tändstift
 • Kolla luften i hjulen. (Fyll gärna i några hekto mer för däcket vilar på två rullar)
 • Kolla så bilen ej läcker (Olja eller vatten)

 • Nu kommer det roliga: Man kan inte bara justera en datorstyrd motor. Allt är fast i motorstyrboxen.
  Medicinen heter unichip. Den säljer vi gärna till dig.  [Tornblad]

  Jeg har har en Nissan Primera 98 (2.0L). Har dere noen erfaringer med denne biltypen , når det gjelder bruk av UNICHIP.
  Hva kan man evnt. forvente av UNICHIP i forhaald til en chip ???
  [Svalle]
  Skillnaden på att trimma in en motor med Unichip eller att sätta i ett trimchip är just det. Ett trimchip är ett chip med ett program som är vässat på en bil och sedan förväntas passa i många liknande (precis som på bilfabriken). Unichip justeras exclusivt på din bil.
  Din bil blir körd på en rullande landsväg (rullefelt) och där justeras bränsle och tändning in för maximal effekt vi fullgas, och optimal förbränning = minimal bränsleförbrukning vid lätt gaspådrag.
  Om trimchipet varit justerat efter din bil så hade skillnaden varit noll. På en bil med turbo fungerar trimchip bättre eftersom man får mer effekt av att höja laddtrycket. På en bil utan turbo måste tändning och bränsle "mappas" perfekt på varje bil för att få någon vinst. (Det finns en del undantag på bilar med samma motor men olika effektalternativ från fabrik.)
  Nissan Primera 2.0 är inga problem med Unichip. Där är mycket att hämta på den modellen. Det är väl en 16V du har?


  [David]
  Tjena! Är ute efter att mappa min Volvo s60 så har letat lite på internet och fått fram att ni är duktiga i södra Sverige. Kan ni mappa en Volvo s60 2.5t från 2004? Om, isf ungefär hur mycket kostar det? [Svalle]
  Med en mappning justerar man in varje bil individuellt efter just den bilens förutsättningar och får oftast ut ett bättre resultat än en chipning. Chipning är oftast tillräckligt för en normalbil medan mappning krävs om man bytt turbo, kammar etc. som avsevärt ökar motorns genomflöde.
  Båda metoderna kräver att man testar på en dyno (rullande landsväg, eller navdyno) för att kunna garantera ett fullgott resultat.
  Vi kan chippa upp din S60 till cirka 240 hästar och 385 Nm för 4900:- inkl moms och mappa den med Unichip för knappt det dubbla. Om du inte trimmat motorn och bytt turbo etc. så blir resultatet ungefär detsamma.


  [Mats]
  Tänkte pilla lite med min 964 i vinter,sätta dit headers,bygga om avgas,lättat svänghjul,byta luftmassemätare till en modernare, tänkte köpa nåt beggat på skroten, hört att Alfa Romeo´s till 166 V6 ska funka.. ? eller finns det bättre? byta till modernare spridare? När jag pillat färdigt tänkte jag lämna bilen till er för lite Unichippning..

  [Svalle]
  Vi har optimerat många 964:or med Unichip med gott resultat.
  Och konverterat flera till luftmassemätare. Oftast blir det bra men inte alltid. Och aldrig riktigt bestående. Därför har vi gått ifrån denna lösning vid konvertering av 964:or.
  Att byta till en modern eftermarknads motorstyrning ger ett riktigt bra resultat samtidigt som man kan slippa både luftmängdmätare (VAF) och luftmassemätare (MAF). Då använder man en bredbandslambda i stället. Dessutom bygger vi om från tomgång och fullgaskontakter till potentiometer på gasspjället så att motorstyrningen vet exakt hur mycket föraren gasar.

  Pris för en ombyggnad med Emerald K6 motorstyrning och Innovate LC-2 bredbandslambda inklusive mappning är 22.000:- inkl moms.

  Funderar du på att byta till ett större spjällhus eller någon annan förändring så är det en god idé att göra detta samtidigt.
  Om du ökar motorvolymen eller portar topparna etc. så kan det behövas större spridare. Men annars fungerar orgianalspridarna fint, även med bättre headers etc. Svänghjulet har inget med effekt eller motorstyrning att göra. Ett lättare svänghjull gör bara att motorn blir villigare att ändra varvtal.  Senast uppdaterad: 26 Okt 2015

  Priser på denna sida kan ha ändrats.